Durian And Jack Fruit
Durian is from Thailand. Crop Durian Monthong an early maturing crop. Capable of producing at the age of 4-5 years since planted with seeds from bud grafting. Quite a lot of fruit production. Able to adapt in various places. Unfortunately, these plants have no resistance to Phytophthora disease. Sp. Fruit shape varies from round to nearly square length. Large thorns and made sparse. The weight of the fruit capable of achieving 6 kg. Her skin was thick with color hij au. There juringnya 5. The color of the fruit flesh is a golden yellow, some are cream. Very thick flesh with a sweet taste and smell are legit.
Ripe durian fruit, or rather arilusnya, which is the part that can be eaten, commonly consumed in fresh condition. In the market, this durian fruit advertise yourself through a loud and distinctive smell. Durian is very well liked, so that the rice harvest in Indonesia would be abandoned if it coincides with durian fruit harvest, and until the peak period of harvest durian people are still eager to eat big. Durian fruit preserved by drying durian pulp into cakes, or processed into lunkhead; can also be fermented or made into pickles. Now arilus durian also shortlisted and wrapped, then frozen to extend the provision of durian, durian fruit in this way can be accepted in the export market. Taste durian is more favored in the ice cream and pastries. Durian seeds are eaten boiled or baked as a snack. Young shoots and young fruit can be cooked for vegetable. Dried rind is used as fuel, especially to smoke fish. Some parts of durian trees used as a drug; durian fruit is considered to cure the health of people or animals sick. According to generally held beliefs, people who eat durian coupled with alcohol can cause illness or even death. The wood is rough and the light is not durable, but can be used for construction in the clan house that cheap home furnishings
Jank Fruit
The fruit is very popular with young jackfruit as a vegetable ingredient. In Sumatra, especially in the Minangkabau, known for jackfruit curry dishes. In West Java, among others, young jackfruit cooked as a vegetable ingredient acid. In Central Java, known for a variety of dishes with basic ingredients young jackfruit (called Gori), such as ve vegetables, vegetable megana, oseng-oseng Gori, and do not Gori (young jackfruit vegetable). In Yogyakarta, especially young jackfruit cooked as warm. While in seputaran Jakarta and West Java, hump male flowers (called Babal or tongtolang) is often used as a salad ingredient.
Durian dan Nangka
Durian ini berasal dari Thailand. Tanaman Durian monthong merupakan tanaman genjah. Mampu berproduksi pada umur 4-5 tahun sejak ditanam dengan bibit asal sambung pucuk. Produksi buahnya cukup banyak. Mampu beradaptasi pada berbagai tempat. Sayangnya, tanaman ini tidak mempunyai ketahanan terhadap penyakit Phytophthora .sp. Bentuk buah bervariasi, dari bulat panjang sampai hampir persegi. Durinya besar dan tersusun jarang. Bobot buahnya mampu mencapai 6 kg. Kulitnya tebal dengan warna hij au. juringnya ada 5. Warna daging buah ada yang kuning emas, ada pula yang krem. Dagingnya sangat tebal dengan rasa manis legit dan aroma harum sedang.
Buah durian matang, atau tepatnya arilusnya, yang merupakan bagian yang dapat dimakan, umumnya dikonsumsi dalam keadaan segar. Di pasar, buah durian ini mengiklankan diri melalui baunya yang keras dan khas. Buah durian sangat disukai orang, sehingga panen padi di Indonesia akan terbengkalai jika bertepatan dengan panen buah durian, dan sampai puncak masa panen durian orang-orang masih bernafsu besar untuk memakannya. Buah durian diawetkan dengan cara mengeringkan daging buahnya menjadi kue durian, atau diolah menjadi dodol; dapat pula difermentasi atau dijadikan asinan. Kini arilus durian juga diciutkan dan dibungkus, lalu dibekukan untuk memperpanjang penyediaan durian; dengan cara ini buah durian dapat diterima di pasaran ekspor. Rasa durian lebih disenangi di dalam es krim dan kue-kue. Biji durian yang direbus atau dibakar dimakan sebagai makanan kecil. Pucuk muda dan buahnya yang masih muda dapat dimasak untuk lalap. Kulit buah yang dikeringkan digunakan sebagai bahan bakar, terutama untuk mengasapi ikan. Beberapa bagian pohon durian dimanfaatkan sebagai obat; buah durian dianggap dapat menyembuhkan kesehatan orang atau hewan yang sakit. Menurut kepercayaan yang umum dianut, orang yang memakan durian dibarengi dengan minuman beralkohol dapat menyebabkan sakit atau bahkan mematikan. Kayunya yang kasar dan ringan tidak tahan lama, tetapi dapat digunakan untuk konstruksi dalam rumah clan perkakas rumah yang murahan
Buah nangka muda sangat digemari sebagai bahan sayuran. Di Sumatera, terutama di Minangkabau, dikenal masakan gulai nangka. Di Jawa Barat buah nangka muda antara lain dimasak sebagai salah satu bahan sayur asam. Di Jawa Tengah dikenal berbagai macam masakan dengan bahan dasar buah nangka muda (disebut gori), seperti sayur lodeh, sayur megana, oseng-oseng gori, dan jangan gori (sayur nangka muda). Di Jogyakarta nangka muda terutama dimasak sebagai gudeg. Sementara di seputaran Jakarta dan Jawa Barat, bongkol bunga jantan (disebut babal atau tongtolang) kerap dijadikan bahan rujak.
No comments:
Post a Comment